събота, 31 юли 2010 г.

Пречиствателните станции - големият аквариум у дома

Сигурно ще ви е интересно да разберете какво е общото между аквариума и пречиствателните станции. И двете действат почти на един и същ принцип, или по-скоро сравнението ще ви помогне да разберете принципа на действие на системите за почистване на отпадни води.

Ако попитате хората, които отглеждат рибки у дома си, те подробно ще ви обяснят начина по който професионалните филтри, с прегради и поне две камери, пречистват водата на рибите. Това е начинът по който започва изграждането на самия аквариум, или по-скоро онова, което се прави, преди да пуснем рибите вътре. В началото се подготвя шелфа, засаждат се растенията. Следва задействане на филтъра, зареждане с бактериална култура и едва тогава пускането на производителя на храна за бактериите - рибите.

В който и да е зоомагазин могат да се намерят бактерии, които се предлагат под формата на разтвор. Те се заселват в порите на топчетата на специалните гранули за тая цел, които се намират в основната клетка на филтъра. Въпросните гранули се произвеждат от един от гигантите в света по производство на системи за рециркулация на водите в аквариумите - Сера. Във филтъра има помпа, предфилтър с фракция, основен филтър с гранули (които между другото са добри и против целулит!) и накрая графитен филтър.

След като набързо направихме паралел между двете, нека обобщим - за да работи и да е ефективен процесът, бактериите трябва да се хранят, иначе умират. В нашия случай, когато говорим за пречиствателна станция, трябва да отбележим, че този процес, трябва да е непрекъснат.

Ако ползвате къщата, в която има пречиствателна станция само сезонно има голяма вероятност тя да върши точно толкова работа, колкото и един преливник на мръсна вода.

Този почти непрекъснат кръговрат на водата, който се извършва в пречиствателната станция, ще я направи не само по-ефективна, но и ще подобри работата й при експлоатацията й. Ако пречиствателната станция е снабдена с компютри сервиз понякога ще им е необходим.

Няма коментари: