петък, 16 юли 2010 г.

Предпазване на компютъра по време на буря

Бурите с гръмотевици и светкавици са опасни не само ако си навън. Дори и вътре в дома те могат да причинят доста щети. Техниката, която използваме е много чувствителна и лесно се поврежда при една такава буря. Бури има по всяко време, но подари климатичните условия те са най-чести и внезапни точно през лятото и затова сега е моментът да проверите дали сте се подсигурили срещу подобни злополуки. Докато не се е разразила нова буря, намерете време да прочетете нашите съвети и да може да предпазвате важната техника от повреди. Направете го, ако не искате да плащате за скъпи ремонти или направо за нова техника. А понякога дори и това няма да помогне, защото ако пострада компютъра ви, може да загубите и важни данни, които няма как да се възстановят. И ще трябва да го карате на сервиз за компютри.

В една буря най-опасни са гръмотевиците, които могат да повредят техниката. Това е така, защото се получава свръхнапрежение по мрежата, което тя предизвиква. Това напрежение се пренася по цялата мрежа, но освен по електрическата и телефонната, то минава и по информационната мрежа и затова има пострадали компютърни конфигурации. По-лошо е, че една мълния не вреди само на мястото, където пада, но може да нанесе щети до 1 км от мястото, където е. Когато една мълния генерира високо напрежение, то посредством мрежата за електричество стига до жилищата ни, а от там логично до уредите, които са включени в тази мрежа. Те разбира се не са проектирани да понесат толкова високо напрежение и ако нямат защита, изгарят. Буууум. Да видим какво може да направим.

Едната възможност е да се подсигурите допълнително като си купите уред, които автоматично се изключва при свръхнапрежение и не позволява на силния ток да премине нататък към важните уреди, като компютър, телевизор и т.н. Т.е той поема удара вместо тях. Инвестицията си заслужава, защото дори един път да предпазите компютъра от гръмотевица е много по-добре, отколкото да си купувате нов или да загубите важни файлове.

За да не се притеснявайте излишно, по-добре при започването на буря да изключите компютъра и всички електрически уреди, които са в опасност. Разбира се изключването трябва да стане не само от копчето, но и от електрическата мрежа. По-добре да не използвате уреда по време на буря, защото после може пък окончателно да не става за нищо. Все пак има случаи, при които компютърните конфигурации оцеляват след свръхнапрежение, но се налага да се намеси техник от фирма за компютърни услуги, за да заработят.

Няма коментари: