петък, 16 юли 2010 г.

Нашата полиция ни пази

Много изненадана остана госпожа Еленка от Вършец, когато миналата седмица прочете из пресата: „Парламентът се готви за ваканция". „Я, ние сме имали и парламент, не съм забелязала!"- установи госпожата и отиде при три независими една от друга съседки да провери достоверността на информацията.

После пак взе вестник в ръцете си госпожа Еленка и разбра, че е минала година от управлението на управляващите. Уверяваха жената, че живеем по-добре от преди три години. Погледна си портмонето, преброи стотинките вътре и се увери, че особена промяна за нея няма. Това я доведе до кахърни мисли и обобщения. За да се разведри, тя отиде при двете си кокошки в двора, та да види те поне дали са снесли, че да има и нещо позитивно в този живот.

През миналата седмица се пръкна и химнът на МВР. Събитие, достойно за отбелязване! То обаче доведе до известен дискомфорт в отношенията между Дочка от Ловеч (дама във фертилна възраст) и съпруга й. Семейството вече има три деца и когато двамата си легнали да си консумират брака, Дочка помолила мъжа си: "Скъпи, вече имаме три рожби. Стигат ни. Моля те да ме пазиш". „Нашата полиция ще те пази!" - отговорил набързо безхаберният съпруг, перефразирайки част от химна.

Ето докъде могат да доведат произволно казани думички в още по-произволно написани текстове за химни.

Не можем току-така да подминем и Международния ден на целувката, отбелязан преди седмица. Даже бай Трайко от Елин Пелин официално заяви в капанче на главната улица, че този празник трябва да стане и наш, национален. Човекът, който не бе целувал жена си от половин век, от сватбата помежду им, заяви, че по-целуван от българина няма. Ту със сметка за ток го целуват, ту със сметка за телефон, ту със сметка за парно и така нататък...

Е, друго си е, когато правиш предложения, да се аргументираш.

Наскоро изтече и информацията, че МВР наблюдавало 189 престъпни боса у нас. Остават поне още три въпроса: колко престъпни шефове не са наблюдавани, защо само ги наблюдават, а не ги заловят и накрая колко ще излезе на данъкоплатеца това наблюдение.

Е, наистина има някои неща, които си остават държавна тайна... Отговорите на трите въпроса - също.

Застигна ни и новината, че младите българи около трийсетте не са достатъчно образовани. Това не знаем дали е разтревожило някого, но необразованите може би си имат оправдание, когато гледат зад всяка трета сергия на кооперативните пазари да продават инженери. Това и друг път сме го казвали, но го повтаряме пак, за да оправдаем поне малко недоучените млади българи. Е, не е утешително това, че точно те са нашето бъдеще, но фактите са си факти.

И накрая, радвайте се, че представително проучване обяви: ядем два пъти по-малко, отколкото преди две десетилетия! Т.е. минали сме неусетно на всеобща, национална диета. Вталена нация - здрав народ!

А до другата седмица - спокойно! Веско Маринов ви пее „Нашата полиция ви пази!". Какво по-добро от това?!

Няма коментари: