събота, 10 юли 2010 г.

Кой кой е във фамилията Вазови

160 години от рождението на народния поет.

Корените на рода на Патриарха на родната литература Иван Вазов са от нестрамското село Яновени (днешна гръцка Македония). Вазовци се преселват в Сопот в края на 18. век по време на управлението на Али паша. В патриархалното семейство на Минчо и Съба Вазови (родителите на поета) се раждат 7 момчета (Иван, Георги, Кирил, Владимир, Никола, Борис и Михаил) и 2 момичета (Въла и Ана).

Поетът Иван Вазов (9 юли 1850 - 22 септември 1921) е най-големият от братята и доживява до преклонна възраст - 71 години. По време на Руско-турската война Сопот е опожарен през 1877 г., а бащата чорбаджи Минчо е жестоко заклан от турците. Тогава е убит и един от седемте братя - Михаил Вазов.

Вторият от синовете - Никола Вазов (1852-1917), много добре се оправял в сметките. Точно той поел бащината търговия - купил хотел в столицата, вдигнал и мелница. Майката Съба и сестрите Съба и Въла живеели при него. Никола Вазов поел върху себе си изхранването на многобройната рода.

Генерал Георги Вазов (1860-1934), петото дете в семейството, се отдава на армията.

Организира проруския преврат от 1886 г. По време на Балканската война командва Източния сектор при обсадата на Одрин.

Бил е министър на войната.

Негов син е режисьорът Александър Вазов, а внук - Януш .Вазов, също режисьор.

Другият от братята - Кирил (Кирко) Вазов (1855-1943), завършва Медицинското висше училище в Цариград и става един от първите дипломирани наши лекари. Взема участие в Сръбско-българската война и развива широка дейност в Българския туристически съюз. Негов потомък е икономистът Григорий Вазов, бивш промишлен министър в няколко правителства през 90-те години на миналия век.

Владимир Вазов (1868-1945) също стига до звеното генерал-лейтенант и се проявява като пълководец в Балканската и Първата световна война. Бил е кмет на София (1926-1932). Има 3-ма синове - първите двама са кръстени на братята му Георги (химик) и Иван (адвокат), а третият е кръстен Владимир и продължава офицерското поприще на баща си.

Най-малкият от братята - Борис Вазов (1873-1957), става политик и общественик. Има големи заслуги за публикуването на много от произведенията на Иван Вазов -

Борис е „писарят", записал по-голямата част от романа "Под игото’’ под диктовката на брат си, който по това време боледувал от "очебол" и не можел да пише.

Борис Вазов бил известен адвокат и журналист, редактор на в. „Мир". Не бил особено богат - изплащал къщата си до края на живота. След романтична любов негова съпруга станала известната портретистка Елисавета Консулова-Вазова.

Двете сестри на народния поет - Ана и Въла, имат голям принос за възстановяване на изгорялата родна къща на Вазовци в Сопот. Въла Вазова-Фетваджиева (1865-1945) по- 7 синове u 2 щерки се родили В семейството на Минчо и Съба от Сопот

мага със съвети на арх. Александър Рашенов да построи наново къщата и обособи като музей. Строежът на започва през 1931 г.

Вътрешната уредба на дома е направена от директора на Етнографския музей, драматурга Ст. Л. Костов, и въз основа на сведения на Базовите братя и Въла Вазова-Фетваджиева.

Няма коментари: