петък, 4 юни 2010 г.

Новите кумири: Калин Врачански

На 30, актьорът мирясва само при своето момиче. Луд е по моторите, но не е фен на високите скорости. Обича да си спомня щастливото детство в родното градче Роман. Вярва в късмета, но и в това, че не всичко е късмет

Както мнозина предричаха още преди началото на сериала „Стъклен дом", момчето, родено на 9 юни 1981-а в Червен бряг, и израснало в градчето Роман, откъдето са и най-хубавите му детски спомени, мигом се превърна в звезда. Доколкото в България има звезди. Но харизма, за да прикове вниманието на публиката, и чар за дамите с фантазия определено не му липсват. Той хем се ласкае, хем се дистанцира от комплиментите и аплодисментите.

Калин Врачански не е от най-спокойните хора. Трудно го свърта на едно място, може би, защото кипи от енергия и е спортна натура. Тренирал е таекуондо и си пада по екстремните преживявания - обича да кара сноуборд, моторите са му крайната страст. В погледа му искри особеният живец на вечно търсещата личност. Към постоянното сравнение с д-р Хаус се отнася с любезност и насмешка. Дори казва, че има един приятел, който повече приличал на Хю Лори. Но е сигурно, че освен визуалната прилика, нашето момче има сигурна допирна точка с Лори - страстта по моторите. Прословутата арогантност и ирония на д-р Хаус не са типични за Калин, макар че и на него не му пука да се шегува със себе си и нещата наоколо.

Скоро ще навърши 30, но изглежда някак по-зрял, твърде сериозен. И което е най-важното, добър актьор е при това; родила го е добрата стара провинция. Впрочем, ако се позавърнем в аналите на каквото и да било смислено в българската култура, корените му са в малките градчета и селца. Нищо, че сме в 21 -и век..,

Калин е Близнак, роден на 9 юни 1981 година. Съумяващ да

БАЛАНСИРА МЕЖДУ ДВЕТЕ ЛИЧНОСТИ В СЕБЕ СИ

самовъзпитавайки се след всяка роля да си остане самият той. Не крие, че е вярващ - във вечната любов и в любовта на майка му. Не губи вяра и в духовното начало на човека. В живота е ту самоироничен, ту намъчен от действителността, която му се предлага. Ту щастлив, с привкус на съмнение истина ли е това... Типично за малцина от неговото поколение - млади хора. За жалост или радост, израсналите далеч от „жълтите павета", познават живота доста повече от децата обикаляли столичните клубове и шикозни купони. Ако можеха, за това биха спорили единствено самите жълти павета. Както театърът, така и за прохождащото след ренесанса си преди никой не знае колко години българско кино.

Завършва актьорско майсторство в НАТфИЗ „Кр.Сарафов" в класа на проф. Здравко Митков през 2002-а. От 2008-а е в трупата на Театър „София" с ролята на Марио в „Уморените коне ги убиват, нали?" по Хорас Маккой. Други негови роли са Жакоб в „Клетка за пеперуди" в Музикалния театър, Ру в „Иде ми да те убия" от Ксавие Дюранже, образи в „Пролетно пробуждане" от Франк Веденкинд; в Кърджалийския театър: „Български народни приказки и песни", Едноокият в „Съкровището на Силвестър" от Анжел Вагенщайн, Хрилий в „Пук" от Валери Петров, Горан в „Малката фея" от Воямил Ра-бадан; в АРТ Театър: Гордият в „Кучета" от Людмила и Александър Чутко, Лусаков в „Есенна скука" от Некрасов, Захари Зограф в „Греховната любов на Зографа Захарий" от Павел Спасов, Хлестаков в „Ревизор" от Н. В. Гогол, принц Калаф в „Принцеса Турандот" от Карло Гоци. Снима се във филма „Патриархат" на режисьора Дочо Боджаков в ролята на Ран. За него

щастието е

равнозначно на

спокойствието

Какво още не знаем за едно от новите лица, които след толкова очакване най-сетне се появиха на екрана и в така наречения роден шоубизнес. Определено успехът му е следствие не на луд късмет, а на сума ти кастинги. Чрез тях стига и до сериала „Стъклен дом". Вярва в късмета, но знае, че късметът не идва без човек сам да го потърси.

Мечтите на Калин за бъдещето са да бъде щастлив и с много приятели. „Няма друго", отсича най-новият идол на тийнейджърките и зрелите български жени, познали „две и двеста". Които обаче, могат само да му се радват. Той дълго не разкриваше какво става в личния му живот.

Наскоро най-сетне се престраши и призна, че най-голямата му страст е жената до него. Леко открехва „завесата", но все пак доверява, че момичето се казва Силвия и са се запознали преди 5 години във Варна. Бил там за снимки на реклама. Видели се и... любов от пръв поглед. Запазили я в тайна, защото тогава тя била още ученичка. Сетне заживели заедно и Силвия също влязла в НАТфИЗ. Тази година тайнствената дама ще се дипломира. За момента двамата

не кроят семейни планове, защото са "натиснали педала"

на кариерите си. Наесен Силвия ще изиграе първата си роля на голямата сцена - дебютът й ще е в Младежкия театър, откъдето са тръгнали стотици звезди на сцената и киното ни.

Калин завършва гимназия с икономически профил, но още тогава е далече от точните науки. Затова и днес трудно се оправя със сметките - има си собствен счетоводител.

Артистичните заложби на едно дете обикновено се забелязват от околните и с малко родителска намеса се поема пътят към сцената под някаква форма. Неговият започва от участие в училищния детски хор. Останалите момчета не му се подигравали, защото и те били там. По онова време всяко дете е насочвано към някаква творческа дейност, която да му ангажира времето и това определено има положителна стойност. Калин се разделя с хора „по физиологични причини" - когато гласът му започва да мутира.

Известната филмова реплика: „Аз съм късоглед и пея в хора", за него не важи.

Не е бил зубрач,

завършва с

"много добър"

Отличник става чак в НАТФИЗ, като се шегува, че това е станало, защото актьорите не учат математика.

„Не съм очаквал такъв успех", казва Врачански за „Стъклен дом". Въпреки известността според него славата не го е застигнала. Затова се доверява и на съветите и критиките на близките си хора. Най-често му казват, че театралничи по време на снимки.

„Изиграл съм много роли в театъра. Но когато застанах пред камерата, се чувствах като дете, което не знае какво да прави. Много е различно, но пък явно се справям, щом сериалът има успех", споделя младият мъж. Калин и до днес

не може да си обясни откъде

е наследил актьорския си талант

Има по-голям брат и сестра, но никой от двамата, нито пък родителите им, се занимават с изкуство. Актьорът определя близките си като уравновесени и обикновени хора. За себе си пък твърди, че е неспокоен и търсещ нови хоризонти. Не се включва в числото на амбициозните млади актьори. Не мечтае за някоя определена роля или награда. „Искам спокоен живот със семейството си и много приятели. Просто трябва да работиш и да даваш максимума от себе си. Другото идва от само себе си", казва той.

Докато говори, обмисля всяка дума, прави паузи, сякаш преглъща дима от цигара. „Не пуша", уточнява той. „Също и не пия,

много рядко - само когато излезем някъде с приятели." Дори не знае, че

във „фейсбук" има почитателска страница с 2375 фенове

Повечето от феновете му, естествено, са жени.

Когато намери минута почивка, яхва любимата си хонда, а пък и под каската по-трудно го разпознават. Обича да ходи на концерти. Последно бил на миналогодишния Spirit of Bulgaria. Едно от хобитата му е ездата. Като малък тренирал и таекуондо. С приятелите вечер предпочита столичен клуб с приятна атмосфера и характерна музика - фънки ню дис-ко и боса рок.

Напоследък търпението все не му стига, за да прочете някоя книга докрай. „Започвам нещо, но все не мога да го завърша", разказва Врачански. Любима му е „Цитаделата" на Арчибалд Кро-нин, а последно прочел творба на Кафка. „Не мога да кажа, че харесвам само един стил. Обичам различните жанрове, както и в музиката."

Театралните си наклонности проявява и в казармата

те му помагат да изкара по-леко службата. Това става заради умението му да разказва вицове. Най-вече от любимата му серия за Мечо Пух. Първата нощ в казармата, когато от стреса не може да заспи, Калин прекарал с разказване на вицове. Оттогава му се разнесла славата и му се наложило да го прави често пред старите пушки и началниците.

Най-хубави спомени Калин има от Кърджалийския театър, с който много пътувал и покрай който си създал много приятелства. После получил покана за „Театър София", където играе вече

трети сезон.

Калин Врачански се опреде ля като

по-силен в драмата, макар че все по-често го избират за комедии

За рекламите, в които също се изявява, както и за сериала „Стъклен дом", го открили пак чрез кастинг. От опит обаче знаем, че не всичко е късмет. Изискват се и трудолюбие, и качества. Със сигурност ще ги доказва в новия сериал, който се снима почти всеки ден и за който всички имат големи очаквания.

Паралелът между Калин и д-р Хаус стана вече банален. А дали има такъв с героя му Камен от „Стъклен дом"? Калин възприема героя си като „готин човек, който обича справедливостта и се бори за нея". Не може да направи някакъв паралел, защото самият той още не познава добре Камен. Това не е като в театъра - получаваш целия сценарий и го четеш. В сериала нещата се случват почти ден за ден и Калин смята, че тепърва ще опознава своя герой, за когото допуска, че може и да го изненада. Но по време на снимките му е изключително забавно, особено при общите сцени с Краси Ранков. Единственото нещо, за което предпочита да не говори, са жените. Личните отношения са забранена територия, лично негова. За него жените са много хубави и дотук. Открехва, че вярва в любовта от пръв поглед, както се е случило със Силвия. „Когато я видиш, вътрешен глас да ти каже, че това е тя - размишлява младокът. И това ми се е случвало. Друг е въпросът, че после можеш да се разочароваш и следващия път започваш да търсиш по-внимателно и не толкова страстно."

Няма коментари: