неделя, 20 юни 2010 г.

Щур чат се вихри в пенсонерски фейсбук

Родни баби и дядовци придобиват компютърни умения 6 сградата на КНСБ за 14 дни
Кой казва, че пенсионер и компютър са взаимно изключващи се понятия? Пълна илюзия е, че възрастните хора са врагове на новите технологии и живеят само със спомени от младостта, твърди председателката на синдикалната организация на пенсионерите към КНСБ Росица Петкова.
Когато преди време решила да организира курс по компютри, била сигурна, че въпреки солидните години на членовете на съюза й, сред тях поне няколко души ще проявят интерес към обучението. Но ентусиазмът на хората от златната възраст надминал и най-смелите й очаквания. Идеята й дошла, когато й потрябвала помощ в канцеларската работа, и то специално за вкарването на данни в компютъра. И така се започнало. Първите курсисти били обучавани безплатно. Месеци по-късно ЖЕЛАЕЩИТЕ БИЛИ ТОЛКОВА МНОГО, ЧЕ ЗАЛАТА СЕ ОКАЗАЛА ТВЪРДЕ ТЯСНА.
Ангажирали по-голямо помещение, а две банки дарили на възрастните ентусиасти 14 компютъра. Последвало оборудване на помещението, окабеляване... Така се започнало. „Курсът е 14-дневен и обучението включва усвояване на елементарни познания, необходими за ползването му - правене на файл, писане на писмо, създаване на поща, на папка, влизане във фейсбук или общуване чрез скайп" - обяснява преподавателят Андон Поцков. Досега по тази програма той е обучил над 240 човека. А чакащите молби са над 200.
Заради големия интерес КУРСИСТИТЕ СА РАЗДЕЛЕНИ НА ТРИ ГРУПИ - сутрешна, следобедна и вечерна. В последната се обучават хора, които все още ходят на работа. Таксата е 30 лева. А телефонът за записване е 4 010 560. Средната възраст на пенсионерите ученици е около 65-70 години. Всеки един от тях има лични мотиви да усвои този тип знания. Гергана Петкова, на която й остава година до пенсия, е банков счетоводител. Има амбицията да е в крак с по-младите си колежки, а крайната й цел е да усвои компютърната програма за банково счетоводство. Познанията й са нужни и заради хобитата й - история, сайтове за здраве и гоблени. Но все пак най-силната й мотивация за обучението са децата й, които живеят в Германия. Снежана Хаджиева е на 62 години, пенсиониран икономист. Желанието й е да може да общува с близките си.
МНОГО ОТ ПЕНСИОНЕРИТЕ ТЪРСЯТ РАБОТА, Убедени са, че като завършат курса, ще станат по-конкурентноспособни и по-лесно ще ги наемат. Силвия Бакърджиева е на 74 години, бивша редактор-ка. Днес не може да работи по специалността, защото пишещите машини отдавна са излезли от употреба. „Затова се и записах на курса. Чувствах се неграмотна. Трудно ми е да се пренастройвам, но съм убедена, че ще се науча" -категорична е тя. Около 90 на сто от курсистите са с висше образование. „Тук има много инженери, икономисти, лекари, агрономи, банкови служители, филолози - хвали се Росица Петкова. - И всички те след 14-дневното обучение получават сертификат. Учебникът е приспособен с опростени думи на разбираем български език" - разяснява г-жа Петкова.
ОБУЧЕНИТЕ КУРСИСТИ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ПОДДЪРЖАТ ВРЪЗКА ПОМЕЖДУ СИ, като „компанията" им нараства с всяка следваща завършила група. Пишат си имейли, общуват, дори си направили български пенсионерски фейсбук и чрез него поддържат социални контакти с връстниците си, уговарят си срещи, екскурзии... „Живеем задружно. Доволна съм, че намерих приятели на своята възраст и така се спасих от самотата" - казва 76-годишната Наталия. Тя е горда, защото вече има сертификат за завършен компютърен курс, а веднага след него е замислила да се запише на йога.
Всички тези достойни хора са по-различни от изградения през последните няколко години стандартен образ на българския пенсионер - опърпан, нещастен, хленчещ. Въпреки годините, те кипят от живот и търсят все нови и нови предизвикателства. Трудностите не ги плашат, а напротив - амбицират ги. И съдбата ги закриля, защото Фортуна обича онези, които здраво стъпват на земята и знаят какво искат от живота.

1 коментар:

Стоян Казаков каза...

Информацията , която прочетох тук, е доста надеждна. Но изглежда има нещо друго , което не е обект на публикации , а от там и до знанитето на широката публика. Става въпрос за голямо неразбирателство между хората , които са поставили основата на това компютърно обучение. В момента са известни само две трупи от тези наченаещи обучението , които разговарят помежду си по така наречения "развален телефон". Едната група се оглавьва от лице с името Кирчо , а другата-от самата Петкова. Последната държи постъпа до помеженията , в които групата на Кирчо нумат никакъв достъп. По данни на лица от групата на Кирчо, които се проверявали от Прокуратурата, Росица Петкова е злоупотребила с огромни средства,които били предназначени за това наченание.